"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

luni, 8 martie 2010

PROCEDURILE DIN SPATELE USILOR INCHISE


Termenii "secretomanie" si "francmasonerie" sunt utilizati frecfent in aceeasi fraza, astfel incat atunci cand se ajunge la loji si adunari ale Fratiilor, marele public este curios, mai ales in privinta ceremoniilor rituale. Concluzia generala este insa ca masonii se bucura de tovarasia reciproca - la urma urmelor, formeaza o fraternitate - , asa ca sunt nerabdatori sa lucreze la proiectele de pe urma carora sa beneficieze comunitatea.

In cadrul unei loji exista doua tipuri de adunari: una pur si simplu pentru activitatile curente, iar cealalta pentru ceremoniile ocazionale de acordarea gradelor. Adunarile masonice pentru activitatile curente se desfasoara aproximativ la fel cu ale tuturor organizatiilor cu membri: se citesc procese-verbale, se voteaza diverse probleme si se planifica actiuni de caritate sau evenimente. Ceremoniile gradelor sunt mai protocolare. Majoritatea lojilor sunt deschise publicului pentru diverse evenimente si pentru adunarile speciale destinate sustinerii comunitatii.
Francmasoneria ca organizatie este aparte prin faptul ca fiecare jurisdictie este suverana si independenta de celelalte. In mod obisnuit, jurisdictiile sunt grupate geografic, teritorial, si nu exista o autoritate centrala calauzitoare. Totusi, jurisdictiile nu pierd din vedere alte jursdictii pe care le recunosc oficial. In realtie cu masoneria, termenul "amicitie" inseamnca ca doua jurisdictii care se recunosc reciproc le ingaduie membrilor lor sa se viziteze in mod liber si sa participe la adunarile inchise ale lojilor. De obicei, aceasta caramaderie arata ca ambele jurisdictii au jaloane si caracteristici fraterne similare.
Marile Loji si lojile aflate in obedienta lor sunt unicele care detin autoritate de a acorda cele tri grade esentiale ale masoneriei: Ucenic, Companion(calfa) si Maestru. Corpurile concordante sunt organizatii francmasonice care pot conferi grade suplimentare. In general, corpurile afiliate sunt organizatii care pe permit doar masonilor sau celor asociati cu masonii sa faca parte dintre membrii lor.
Cele mai mari corpuri concordante ale francmasoneriei sunt Ritul Scotian Antic si Acceptat si Ritul York, ambele oferind un domeniu lag de grade aditionale pe care le poate dobandi un Maestru mason. Exista mai multe organizatii afiliate asociate cu Fratia, printre care Shriners si Daughters of the Eastern Star.
(Barb Karg - 101 lucruri inedite despre Francmasoni")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu