"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

joi, 11 martie 2010

CAPELA ROSSLYN

Gratie presupusei legaturi istorice a Sfantului Graal cu cavalerii temlieri si francmasonii au teoretizat ca instructiuni despre locul unde se afla Graalul sau chiar obiectul in sine s-ar putea gasi ascunse in criptele de sub Capela Rosslyn.
Afla in satucul Roslin din comitatul scotian Midlothian, capela asta una dintre cele mai stranii si frumoase biserici din Europa, fiind asociata cu legende uimitoare, indivizi si comori, printre care Sfantul Graal, Chivotul Legii, cavalerii templieri si francmasonii. De-a lungul secolelor,
Capela Rosslyn a oferit istoricilor, savantilor, scriitorilor, si altora o mostenire bogata plina de mister si istorie. Arhitectura masonica si basoreliefurile din pereti , care aduna in simbolism si legende ale Ordinului, asigura multe conexiuni speculative cu Fratia.
Capela Rosslyn a fost construita si proiectata de Sir William St. Clair, ultimul conte de Orkney, a carui descendenta nobiliara se trage din cavalerii normanzi si, se spune, de la cavalerii templieri. Ridicarea a ainceput in anul 1440, peste 6 anii s-a pus in mod oficial piatra de temelie, dar pentru finalizarea ei au fost necesari 40 de ani. Interiorul capelei abunda in sculptri simbolice care prezinta in spectru larg de imagini, de la cele biblice, la cele pagane.
Capela este renumita pentru perechea de coloane Ucenicul si Maestrul, care flancheaza coloana Calfa,  cu totul diferita. Asemanarea cu coloanele din legenda lui Hiram este evidenta si multi au presupus ca Uceniculsi Maistrul este evidenta si multi au presupus ca Ucenicul si Maestrul ar simboliza cele doua coloane de la intrarea in Templu lui Solomon: Jachin si Boaz. Potrivit unei legende, Ucenicul sujeste ca ascunzatoare pentru Sfantul Graal. Alta teorie sugereaza ca inauntrul sau ar fi ascuns capul mumificat a lui Iisus.
In peretii capelei sunt sculptate ulte alte imagini asociate elgendei masonice a lui Hiram. Una dintre cele mai faimoase, care este dezbatuta cu regularitate, este "ucenicul asasinat", al carui aspect pare sa fi fost modificat. Chipul original al sculpturii avea barba si musteata, podoabe faciale pe care, la vremea lui Hiram, aveau dreptul sa le poarte doar maestrii. Modificarea sculpturii l-ar fi facut in cazul acesta "maestrul asasinat", care este o legatura interesanta cu francmasoneria. Legenda lui Hiram, atat de venerata de Ordin, n-a facut parte din masonerie pana in secolul al XVIII-lea, la cateva sute de ani dupa terminarea Capelei Rosslyn.
Alta teoria faimoasa se concentreasa asupra sculpturilor din aceasta capelace reprezinta planete, ca porumbul, care nu cresteau decat in Emisfera de Vest. Aspectul acesta este cu atat mai straniu, cu atat capela a fost terminata cu 6 ani inainte de plecarea lui Columb spre America. Adaugate altor dovezi, basoreliefurile acelea au condus la teoria ca francmasonii si cavalerii templieri care se aflau pe atunci in Rosslyn fusesera probabil in America de Nord inaintea lui Columb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu