"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

marți, 9 martie 2010

ESTE MASONERIA UN CULT?

La intrebarea daca masoneria este un "cult" se poate raspunde glumet: "depinde de felul in care se defineste cuvantul "cult" ". The American Heritage Dictionary defineste "cult" in sase moduri diferite, care ofera o analiza exhaustiva:


  1. Religie sau secta relgioasa, considerata in general extremista sau falsa.
  2. Sistem sau comunitate de adunare si ritualiri religioase
  3. Mijloc oficial de exprimare a veneratiei religioase; ceremonii si retualuri religioase.
  4. Metoda sau regim de obicei nestiintific despre care creatorii sai afirma ca ar avea puteri exclusive sau exceptionale in vindecarea unei boli specifice.
  5. Entuziasm obsedant, in general de scurta durata si similar modei, fata de o persoana, un principui sau un obiect, ori venerarea acestora.
  6. Grup exclusivis de indivizi care impartasesc o preocupare ezoterica, de obicei de natura artistica sau intelectuala.
Primele trei definitii, toate de natura religioasa, sunt avident improprii, deoarece francmasoneria n-a fost nici nu s-a revendicat vreodata de la a fi o religie. Francmasonilor nu li se interzice sa-si urmareasca convingerile religioase personale si sunt liberi sa veneraze Fiinta Suprema pe care au ales-o.
In privinta celei de-a patra definitii, in francmasonerie nu sunt implicate sau anticipate nici un fel de pretentii sau restrictii medicale, iar corpurile francmasonice auxiliare, ca Shriners, sustin in mod activ facilitatile medicale si ingrijirea medicale pentru copii si sarmani.
Referitor la "entuziasmul obsedant, in general de scurta durata si similar modei, fata de o persoana, principiu sau obiect, ori venerarea acestora", comportamentul rational si gandirea independenta sunt elementele foarte pretuite ale francmasoneriei. Nu exista un conducator unci al francmasoneriei si toti masonii sunt incurajati sa participe la roluri de conducere in interiorul lojii si al comunitatii din care fac parte. Francmasoneria utilizeaza simbolismul si obiectele ca instrumente educationale, dar membrilor Ordinului li se ingaduie sa-si aplice propriile interpretari si intelesuri. Dupa sute de ani de axistenta arganizata, nu se mai poate spune in nici un caz despre francmasonerie ca ar fi o moda.
Ultima definitie este ceam mai potrivita ca descriere pentru francmasonerie, insa chiar de la inceputurile Fratiei exclusivitatea exclusivitatea a fost una dintre numeroasele bariere sociale si intelectuale la care masonii n-au subscris. Calitatea de membru al francmasoneriei este pentru toti oamenii in mod egal. De asemenea, nu exista restrictii care sa-l impiedice pe vreun mason sa se alature oricarei alte organizatii sau grupari.
Francmasonii pot sa renunte oricand la calitatea de membru, fara nici un fel de represiuni, ceea ce nu corespunde cu nici o definitie de dictionar al termenului "cult". Masonii nu sunt silitisa ramana afiliati la Ordin si, cel mai important, nimeni nu este rugat sa se alature organizatiei. Accederea la calitatea de francmason se face exclusiv prin exprimarea propriei vointe. La intrebarea daca francmasoneria este sau nu un cult, raspunsul cel mai corect este nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu