"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

sâmbătă, 13 martie 2010

ARCA ALIANTEI – CHIVOTUL LEGII

chivotul-legii
Cuvantul arcă provine din latinescul arca, o traducere a termenului ebraic care inseapman cufar.
Pentru triburile nomade, cufarul este, in acelasi timp, scaunu pe care se aseaza capul familiei, dar si o piesa de mobilier in care se pune la adapost tot ce este valoros.

Arca Sfanta raspunde acestei duble caracteristici. Chivotul estetronul lui Yahve, faurit de omul care recunoste suveranitatea ui Dumnezeu. el este in acelasi timp racla, din plin impodobita, care inchide in sine indeosebi cele doua Table ale Decalogului, dovada concreta, materiala a aliantei incheiate intre Moise si Yahve.
Exodul (25, 10-22) ofera o descriere precisa:
Chivotul legii il vei face din lemn de acacia: lung de doi coti si jumatate. Sa-l fareci cu aur curat [..] Apoi sa torini peste el patru inele de aur si sa le prinzi in cele patru colturi [..] Sa faci parghii de lemn de salcam si sa le imbraci cu aur. Sa vari parghiile prin inelele de pe laturile chivotului, incat cu ajutorul lor sa se poarte chivotul. Parghiile sa fie necontenit in inelele chivotului. Iar in chivot sa pui [ca o maturie] legea pe care ti-o voi da. Sa faci si capac la chivot, de aur curat, lung de doi coti si jumatate si lat de un cot si jumatate. Apoi sa faci doi heruvimi de aur; si sa-i ca dintr-o bucata, ca si cum ar rasari din cele doua capete ale capacului [..] Acolo intre cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii ma voi descoperi tie si-ti voi grai de toate, cate am a porunci prin tine fiilor lui Israel.
Puterea devina se manifesta prin intermediul arcei. Apele Iordanului se despart pentru a permite in Tara Fagaduintei. In momentul in care Chivotul ste adus in sunete de trompete, in fata zidurilor Ierihinului, acestea se prabusesc. Ceva mai tarziu, dupa ce David a realizat unirea Israelului, Ierusalimul devenind capitala politica si religioasa, el a considerat o datorie de onoare sa vina sa caute Chivotul in casa lui Adinadab [Aminadab – n.tr. – Biblia Ortodoxa, ed.1968]
Cand insa au ajuns la aria lui Nachron, Uza si-a intors mainile spre chivotul Domnului, ca sa-l sprijine, si s-a aruncat de el, caci boii il povarnisera. Domnul insa s-a maniat pe Uza si l-a lovit Dumnezeu chiar acolo pentru indrazneala lui - [Regi II 6,6 – n.tr.]
Sacrul nu poate fi atins de cineva nedemn sau care nu a primit Initierea.
Lui Solomon ii va reveni misiunea sacra de a contrui un templu rezistent si de a aseza Chivotul in Debhir, Sfanta Sfintelor. Chivotul este lucrat in lemn de acacia. Pentru nomadul Moise, acacia este simblul perenitatii, al nemuririi si al vesniciei. El nu se indoieste nici o clipa ca Arca Sfanta va dainui pana la sfarsitul vremurilor si ca Tabelele LEgii vor ramane de-a pururi in proprietatea poporului sau.
Pentru Solomon, care este sedentar, vesnicia nu poate fi imaginata decat prin piatra. De aceea a construit el cel mai frumos templu din lume cu aceasta materie nobila, dar noua pentru popoarul evreu.
Atat Chivotul, cat si Templul sunt acoperite cu aur, si la exterior, dar si la interior.
Si a imbracat Solomon templul si de dinauntru cu aur curat - [Regi III 6,21 – n.tr.]
Aurul evoca soarele: foc, lumina, cunoastere. El simbolizeaza, asa-dar, veneratia pe care Moise si Solomon doresc sa o arate Creatorului.
Totusi, Arca si Sancuarul “nu vor fi deloc infatisate privirilor profane”, conform frazei care fugureaza in unele ritualuri cu ocazia “Inchiderii lucrarilor”.
Patru secole mai traziu, trupele lu Nabucodonosor incendiaza si jefuiesc Templul, distrugand Arca Aliantei. Operele lui Moise si Solomon dispar pentru totdeauna…
O alta traditie sustine insa ca Ieremia a simtit jefuirea Templului si a luat Chivotul pentru a evita profanarea (Macabei II 2, 4-6).
Si era tot in acele scrieri cum ca prorocul, luand porunca de la Domnul, a adus cu sine cortul si chivotul. Si iesind la muntele in care s-a suit Moise, a vazut tara ce i s-a dat ca mostenire. Ieremia a venitacolo si a aflat loc in pestera, si cortul, si chivotul, si jertfenicul tamaierii le-a bagat acolo si a astupat apoi intrarea. Si venind unii dintre tovararii sai mai apoi, ca sa insmca calea, n-au putut-o regasi.
Discutabil din punct de vedere istoric (intr-adevar, cortul adunarii nu mai exista de la distrugerea Templului, Chivotul a disparut in timpul jafului), acest epizod are drept scop afirmarea continuitatii, permanentei cultului adresat lui Dumnezeu de catre poporul sau. Se intalnesc la Ieremia teme care vor fi exploatate de masoni in ritualuri: pestera, semnele, cararea pierduta…
Revenind la dimensiunile Chivotului, exprimare in coti: 2,5 x 1,5 x 1,5. Sectiunea este patrata. Or, patratul semnifica pamantul, dar si universul creat, prin urmare – Templul, reprezentarea lumii.
In plus, daca se compara lungimea si latimea, se observa ca lungimea este egala cu largimea la care se adauga cifra unu, unitatea, adica Dumnezeu, Dumnezeul creeator si unic, unitatea poporului evreu.
Iata, sub forma de tablou, dimensiunile Chivotului si ale Templului ca si numerele folosite.
Lungime
Latime
Inaltime
Numere
Templu
60
20
30
2,3,5
Chivot
2,5
1,5
1,5
3,5
Putem intelege simbolul Arcei (Chivotului) comarand doaua extrase din catehisme: Dumfries no. 4 (1710) si Sheffield (1740-1780).
Ce semnifica Arca Aliantei?
- Ea reprezinta, in fapt, pe Hristos in inima adeptilor. Caci in inima lui Hristos se afla doctrina, atat a Legii, ca si a Evangheliei. Aceeasi pentru toti credinciosii, cu toate ca intr-o alta masura. Hristos a fost adevarata mana cereasca cea a coborat pentru a da viata lumii. Tabelele Legii ne obliga la iubire si ascultare. Toiagul lui Aron acoperit de Iisus Hristos a carui imagine alegorica a fost Aaron.
Care este misterul Aliantei?
- Arca lui Dumnezeu, facuta din lemn de shttim, in care erau conversate vasele cu mana cereasca, toiagul lui Aaron, si Tabelele Legii, reprezinta atat Hristos, Mantuitorul Nostru, cat si inimile celor credinciosi, caci el a fost adevarata mana cazuta din cer pentru a raspnadi lumina in lume. Tabelele ne obliga la iubire si ascultare. Toiagul lui Aaron acoperit de flori semnifica blandetea Evangheliei noastre si slava Marelui nestru Preot Iisus Hristos a carui simbol a fost Aaron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu