"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

luni, 8 martie 2010

LEGATURI CU MISTERELE ANTICE

Francmasoneria a fost de mult timp asociata cu misterele si cultele ancestrale. Subiectul este popular si atragator pentru istorici, cercetatori si, bineinteles, pentru un contingent de iubitori ai teoriilor conspiratilor, in ciuda faptului ca nu exista nici o legaturi dovedita cu vreun mister antic. Asocierile speculate parcurg tot spectrul misterelor, inluzand, printre altele, ermetismul, gnosticismul, paganismul, si cabala.


Nu exista nici o indoaiala ca studiul acestor religii este fascinant si multe teorii bine documentate au fost avansate cu privire la posibila lor conexiune cu francmasoneria. Una dintre cele mai interesante este mithraismul.
intre secolele I si IV i.H., pe continentul european a existat o religie dominanta, un cult al "misterelor" numit mithraism, care, vreamea de mai bine de doua secole, s-a dovedit un rival puternic pentru crestinism. Mithra era cunoscut in Europa si Asia sub diverse nume, dar in mod uzual a ramas cunoscut ca un zeu al lumii si adevarului, asociat frecvent Soarelui.
Potrivit miturilor, Mithra a coborat pe pamant pentru a-si strange discipolii intr-o armata. Intr-o pestera, el a purtat o lupta apriga cu un taur feroce care era intruparea fizica a Spiritului Raului Total. Dupa ce a invins taurul, Mithra a revenit in ceruri pentru a-i judeca pe morti  si a-i conduce pe cei drepti. In arta mithraica, zeul este preprezentat in mod frecvent calare pe un taur, cu un cutit in mana, iar adesea este zugravit alaturi de alte animale.
Mithraismul a fost o religie excusivista, care aduna in simbolism, rtual si lagaturi bogate cu astronomia. Ca o ironie a sortii, crestinii din vremea respectiva au comparat mithraismul cu propriile lor doctrine si, dupa ce le-au apreciat ca fiind simirale, au concis ca mithraismul era o religie creata de Satana pentru a amagi sufletele de la calea cea dreapta.
Adeptii mithraismului au fost atat de detestati de catre crestini, incat atunci cand au contractat in cele din urma cultul, crestinii au nimicit tot ce avea vreo legatura cu religia, practic reconstruind pe altarele ei distruse. Doar cateva alatare subterane au dainuit si mai exista in Europa.
Simbolismul era de mare importanta pentru adeptii mithraismului, meoarece ei nu-si consemnau in scris secretele sau ritualurile. Francmasoneria impartaseste multe dintre  aceste simbluri comune - Soarele, Luna, stelele, globurile si o scara cu sapte trepte, asemanatoare celei din ritualurile Ordinului, care simbolizeaza ascensiunea candidatului spre gradele superioare.
Simbolurile astronomice prezinta un interes aparte. In mithraism cele sapre grade simbolizeaza sapte corpuri ceresti (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Soarele si Luna). Taurul ucis de Mithra si celelalte animale reprezentate frecvent de zeu se traduc in semnele zodiacului si prin urmare, in constelatii. Anticii urmareau stelele si Soarele pentru a deduce echinoctiile si solstitiile. Pe langa celelalte sarcini ale sale, Mithra supravegheaza schimbarea anotimpurilor si miscarea cerurilor. Faptul ca el ucidea tauril denota apropierea echinoctiului.
Alt aspect comun mithraimului si francmasoneriei este moartea simbolica utilizata in ritualurile amandorura. In ceremoniile lor, adeptii mithraismului, foloseau legenda uciderii taurului de catre Mithra si reprezentari ale motrii si invierii, similar felului in care francmasonii se slujesc de legenda lui hiram mai ales in initierea gradului al treilea, de Maestru.
Judeacand in acest context, este lesne de vazut de ce atatea studii au fost dedicate asocierii acestor doua discipline dar, desi ele au multe simbluri comune, au si foarte multe diferente ideologice importante. Nu a fost dovedita existenta unor legaturi absolut clare, iar realizarea unei conexiuni ferme este improbabila fiindca majoritatea istoriei mithraismului a fost distrusa. Desi fascinanta, posibilitatea ca francmasoneria sa descinda din mithraism nu poate ferm declarata in acest moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu