"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

marți, 9 martie 2010

OCHIUL ATOATEVAZATOR

Exista multe confuzii asociate cu ochiul atoatevazator si cu ochiul din piramida care figureaza pe bancnota americana de un dolar, iar confiziile respective s-au numart de deceniiprintre ideile favorite ale celor care sustin teoriile conspiratiilor. Ochiul atoatevazator, numit adesea ochiul providentei, este o emblema preluata din crestinism si respectiv din alte culte religioase in care se intalneste acest concept. Acest simbol apare cel mai vrecvent in culturile ebraice si egiptene ca reprezentare a Divinitatii, supravegherii si grijii universale.
Ochiul atoatevazator incadrat intr-un triunghi echilateral care poate fi orientat cu varful in sus ori cu varful in jos este de asemenea o reprezentare istorica a Divinitatii. Ea apare in crestinism ca simbol al Sfintei Treimi si este gasita adesea in arta masonica. Ochiul este prezent uneori in ritualuri masonice. El este menit sa-i reaminteasca initiatului de Fiinta Suprema si de ochiul atent care actioneaza ca judecator al vorbelor si faptelor sale. Piramida, care pentru masoni este un omagiu evident adus constructorilor din trecut, nu este utilizata in mod curent in ritualuri. Ochiul atoatevazator combinat cu o piramida este rareori sau niciodata folosit in Odin. Pe de alta parte insa, este utilizat in mod frecvent in interiorul unui triunghi si de aici porneste confuzia.
In anul 1776, patru barbati si-au asumat sarcina conperii unei steme pentru Statele Unite ale Americii. Ei au fost Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams si pictorul Pierre Du Simitiere, care a executat majoritatea desenelor. Dintre cei patru, numai Franklin era francmason. Pana in 1780 nu fusese acceptatanici o varinata dintre cele propuse... pana ce un consultant pentru al doilea comitet oficial, Francis Hopkinson, a prezentat un desen in care figura o piramida neterminata. Grupul de persoane responsabil pentru varinata aceea nu avea nici o legatura cu Fratia.
Una dintre intrebari esteca ochiul de pe stema Statelor Unite simbolizeaza Divinitatea care intervine in actiunile oamenilor. Ochiul masonic isi are originea in Antichitate, cand ochiul era favorizat ca reprezentare a Divinitatii care supravegheaza si ia cunostinta in mod discret de actiunile oamnilor. Aceasta pare o interpretare simbolica rezonabila.
Din pacate, teoriile conspiratiilor care pornesc de la ochiul atoatevazator persista in a-i lega pe francmasoni de parintii fondatori, iar multe ipoteze se refera la arhitectura si infrastructura Washingtonului. Alte teorii sustin ca ochiul si piramida sut semne ale masonilor si ale societatilor bavareze Illuminati.

Nu in zadar am postat aceasta poza ca sa se vada ca acest simbol este preluat crestinism si alte religii. Aceasta poza este facuta de mine in biserica din or.Marculesti, rn.Floresti, Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu