"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

luni, 8 martie 2010

FRANCMASONERIA CA RELIGIE

Una dintre principalele conceptii eronate legate de francmasonerie este ca ar fi o religie. Masonii nu pretind ca ar fi o relibie sau un tip de substituient religios, dar asta nu inseamnca ca ei nu sunt religiosi (fiindca toti fratii trebuie sa creada in fiinta Suprema), ci pur si simplu ca nu formeaza un sistem institutionalizat de credinta Francmasoneria este o fraternitate care isi incurajeaza membrii sa fie activi in religia careia ii apartin.
Pentru cei nefamiliarizati cu francmasoneria, aspectele religioase ale Ordinului pot fi desigur derutante.
Scrierile despre Fratie mentioneaza adesea Biblia, masonii isi tin adunarile in temple, multe dintre simbolurile lor au conotatii religioase istorice si unele dintre titlurile lor au conotatii religioase istorice si unele dintre titlurile lor contin termeni ca "venerabil" si "preot". Este lesne de inteles de ce apar interpretari gresite. Dar in cazul acesta, un Venerabil. de exemplu, nu are nicio legatura cu venerarea reala, ca referire religioasa, ci este doar un titlu onorific, perfect similar ce cel ce poate fi adresat cuiva care inspira sentimente de stima.
In analizarea francmasoneriei in raport cu religia, trebuie examinate cateva elemente fundamentale. In primul rand, francmasoneria nu are o doctrina sau o teologie cetrala, iar membrii ei sunt liberi sa practice orice religie la care subscriu. Spre deosebire de majoritatea religiilor oragnizate, masonii nu au ofrande sacramentale sau adulari ritualice, iar Fratia nu ofera mantuirea in sensul traditional religios al cuvatului. Toate titlurile masonice sunt pur simbolice si onorifice.
Cand francmasoneria speculativa a aparut in secolul al XVIII-lea, majoritatea membrilor sai erau crestini. In felul acesta, Biblia a fost Cartea legii Sfinte utilizata in majoritatea lojilor. Francmasonii insa tolereaza toate religiile, astfel ca, in lojile cu membri care apartin mai multor credinte, pot fi utilizate mai multe Carti ale Legii Sfinte, precum Tora si Coranul.
O obiectie bizara, alaturi de multe altele, fata de folosirea de catre masoni a Bilibiei drept Carte a Legii Sfinte este termenul "mobilier" prin care o denumesc ei. Numele respectiv suna straniu pantru nonmasoni (mai ales cand este desprins din context), nu prezinta o lipsa de respect . Cuvantul "mobilier" are un sens mai larg pentru masoni, intrucat se refera la "echipamentele esentiale" folosite in adunarile lojilor. Cartea Legii Sfinte capata locul de onoare in loja, fiind deschisa pe un altar, masa sau piedestal.
Una dintre calificarile de baza pe care un candidat trebuie sa le aiba cand solicita sa devina francmason este credinta intr-o Fiinta Suprema si in nemurirea sufletului. Fratia nu intervine in religia niciunui  memebru, ci unica sa preocupare este ca toti membrii ei sa priveasca cu mult respect  propria lor credinta in Fiinta Suprema.
Litera "G", care este folosita in mod uzual in simbolismul masonic alaturi de echer si compas, poate reprezenta alternativ Geometria, Divinitatea [God in limba engleza - n.trad]. sau sintagma preferata de masoni Marele Arhitect al Universului [Grand Architect of the Universe - n. trad]. Aceasta din urma formulare se adreseaza Divinitatii intr-o maniera nonreligioasa, ceea ce le asigura fratilor capacitatea de a se concentra asupra propriei lor Fiinte Supreme. Diferentele de religie dintre frati nu au de fapt nici un rol in fraternitate, fiindca discutiile despre religie si politica nu sunt acceptate in loja.
Deoarece una dintre cerintele  pentru a deveni mason este credinta intr-o  Fiinta Suprema, chestiunea ateismului apare in mod inevitabil. Ca regula generala, francmasoneria nu-i accepta pe atei. Precum multe alte organizatii bazate pe statutul de membru, ea le impune aspurantilor anumite deziderate. Singurele instante in care sunt acceptati ateii sunt jurisdictiile neregulate sau cele care nu sunt oficial prezentate ori recunoscute de o Mare Loja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu