"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

duminică, 16 mai 2010

OMENIREA - TEMPLUL DIVINITATII

Este evident ca aceasta legenda nu se poate referi la vreo constructie istorica, ridicata in vechiul oras palestinan. Referindune la Biblie ca la o autoritate, vom afla ca acest templu a fost terminat; a fost distrus dupa aceea, contruit din nou si distrus inca o data. Mai mult decat atat, relatarile biblice nu se refera deloc la vreo conspiratie, sau moartea lui Hiram. Pe de alta parte, se afirma in mod clar ca Hiram "a terminat constructia" templului, ca templul a fost inaltat si refacut de fiecare data. Deci este foarte limpede ca trebuie sa tinem separate cele doua istorisiri in minte si sa recunoastem ca realatarea masonica se refera la ceva cu totul diferit de relatarea biblica.
Atunci la care templu se refera ? La un templu care este inca incomplet si neterminat, la un templu pe care nimeni nu-l poate construi cu mainile. Este acel templu a carui materiale de constructie sunt doar tipuri si simboluri, desre care marele initat, Sfantul Pavel spunea: "Nu stiti ca voi sunteti templul lui Dumnezeu ?" O umanitate perfecta a fost marele templu, care, la sfaturile celui Preainalt, urma, sa fie, inaltat in misticul Oras Sfant, al carui model a fost Ierusalimul. Cei trei mari maestri au fost constructori, Solomon si cei doi Hirami alcatuiesc o treime, care corespunde intr-un fel Sfintei Treimi a religiei crestine; Hiram Abif fiind arhitectul sef, cel "prin care toate s-au facut", si "in care (dupa cum spune Sf. Pavel folosind limbajul masonic) intreaga constructie, bine intocmita, se inalta devenind templul sfant il reprezinta sufletele oamenilor si totodata pietrele vii, ca si artizanii si lucratorii la aceasta lucrare divina. Dar, in timpul constructiei acestui templu ideal, ceva s-a intamplat, ceva care e distrus planul si a intarziat lucrarile pe o perioada nedefinita. Aceasta o fost Caderea Omului, conspiratia calfelor. In Cartea Genezei acelasi subiect este relatat sub forma alegorica a lui Adam si a Evei. Dupa cum se stie, ei au fost creati sa fie perfecti si fericiti, dar planul Creatorului a fost anulat din cauza neascultarii unor porunci ce le-au fost impuse. Pacatul lor corespunde exact celui  savarsit de conspiratorii nostri constructori. Lor li se interzice sa manace din pomul cunoasterii, iar in limbaj masonic ei aveau obligatia de "a nu incerca sa smulga secretele unui grad superior, pe care ei nu-l atinsesera".
Cuvantul ebraic Hiram inseamnca Guru, invatator al "cunoasterii supreme", lumina divina si intelepciune, si totodata libertatea ce se capata in consecinta. Dar aceasta cunoastere este numai pentru oamenii perfecti. Despre care aceasta cunostere spunea ca era "cunoscuta doar de trei in lume", adica cunoscuta doar de Divina Treime; aceasta insa este cunosterea pe care, cu rabdare si perseverenta, fiecare mason, fiecare copil al Creatorului, "poate sa fie indreptatit, la timpul potrivit, sa se impartaseasca din ea". Dar la fel ca in cazul incercarii lui Adam si a Evei de capata pe cai necinstite aceasta cunoastere - motiv pentru care au fost izgoniti din Rai, iar telul divin a fost anulat pana cand ei si prosperitatea lor vor recastiga Paradisul pe care l-au pierdut - tot astfel si incheierea lucrarilor pentru construirea marelui Templu mistic a foast impiedicata pentru moment, din pricina incercarilor conspiratorilor de a smulge de la Hiram secretele Maestrului. Iar constructia este amanata pana cand impul si imprejurarile - timpul lui Dumnezeu si imprejurarile pe care noi le vom crea - ne vor inapoia adevaratele secrete pierdute ale naturii noastre si ale telului divin din noi.

2 comentarii:

  1. Acum, cand omenirea e stapanita de vicii, templul e in ruina. Acesta nu poate fi construit decat din pietre cubice. Cand oamenii vor incepe sa lucreze dupa planurile Marelui Arhitect atunci intreaga lume va fi templul lui Dumnezeu.
    "Intra nobis regnum Dei"

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai important este ca toti trebuie sa inteleaga ca acest templu este interminabil si zidirea lui era continua .

    RăspundețiȘtergere