"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

vineri, 21 mai 2010

CULORILE

In toate religiile, societatile initiatice timpurii si mai recente, apeleaza la culori ca sa usureze transmiterea mesajului. Culorile vorbesc ochilor si inimii, fara sa mai fie nevoie de gandire, judecata sau constructie intelectuala.
Lumina trecat printr-o prisma se descompune in sapte culori: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet.
Culorile rosu, galgen si albastru sunt culori fundamentale. Celelalte sunt compuse , deoarece rezulta din amestecul a doua culori fundamentale.

  • Rosu+galben=portocaliu
  • Rosu+albastru=indigo si violet
  • Albastru+galben=vede
Fuziunea acestor sapte culori da albul, opusul lui fiind negul, o "non-culoare" pentru unii, in timp ce Paracelsus zice ca:
"Negrul este radacina si originea altor culori, caci orice materie neagra poate fi reverberata in timpul care ii este necesar, in asa fel ca celelalte culori vor aparea in mod succesiv si fiecare la randul ei."
In majoritatea culturilor vestice, negrul este culoarea doliului, a durerii, a greselii, a ignorantei, a tenebrelor, dar el anunta, totusi, o nastere sau o renastere. Toate aceste semnificatii ale culorii negre sunt exploatate de societatile initiatice. Dupa cum vom vedea in continuare de nenumarate ori.
S-a impus numarul 7, din considerentul ca el corespunde celor sapte planete, celor sapte note muzicale, celor sapte zile din saptamana.
Insa nult mai logic este sa se retina doar culorile fundamentalesi cele trei culori compuse: portocalui, violet, verde. Delacriox afisase pe un perete din atelierul sau, triunghuil de mai jos, ca sa aiba permanant in fata ochilor diferitele nuante.
Nu parasim domeniul artistic fara sa mentionam si alte doua demersuri importante si originale, cele ale lui Auguste Herbin si Arthur Ribaud, care au reusit sa elaboreze un alfabet al culorilor. O vizita la muzeul din Cateau ofera celor innteresati de acest subiect o nemaipomenita satisfactie.Evocand culorele breslelor, Martin Saint-Leon citeaza urmatorul tex extras dintr-un catehism:

"- Cate culori sunt?
-Cinci si una ascunsa.
-Numeste-le!
-Alb, rosu, albastru, galben, si verde.
-Ce semnifica albul?
-Lacrimile p care Maitre Jaques le-a varsat pentru noi.
-Ce semnifica rosul?
-Sangele pe care le-a primit.
-Ce semnifica culoarea galbena?
-Perseverenta.
-Ce semnifica verdele?
-Speranta."

  • Albul
El reprezinta suma sau absenta culorilor. Albul semnifica puritatea, virginitatea, inocenta, dar si fratia, Adevarata initere, asa cum o dovedeste acest fragment din Evanghelia dupa Marcu (9:3):
"Si vesmintele lui s-au facut stralucitoar, albe foarte, ca zapada, cum nu poate inalbi asa pe pamant inalbitorul."
 Aceasta notiune de puritate, de inocenta, justifica intrebuintarea sortului si a manusilor albe. Dupa descoperirea cadavrului lui Hiram:
"Solomon a poruncit tuturor companionilor sa-si rada barba, sa-si taie parul, sa-si ia sorturi de piele alba, pentru a face cunoscut doliul, si manusi albe pentru a arata ca nu se faceau vinovati de crima."

  • Rosul
Rosul evoca focul, pasunea, sangele, sentimentele. Rosul mai semnifica si dragostea divina, dar, mult mai prozaic, el simbolizeaza vitejia, curajul. De aceea marginile exterioare ale bratelor crucii templiere sunt mai late in exterior si frante, semanand cu niste "guri deschise", ceea ce in libaj heraldic inseamna ca are culoarea rosie.



  • Albastru
Semnifica cerul, marea, dar si spiritul, gandirea, rationalismul, toleranta si pacea. Cu toate acestea, companionii ai asociat aceasta culoare hematoamelor lui Maitre Jacques pentru a sublinia martirajul Maestrului.
  • Galbenul
El sugereaza aurul si inseamna puterea, norocul, dar si cunoasterea, iluminarea, Lumina divina.
  • Verdele
Culoarea verde semnifica renasterea, primavara, pacea, justitia, speranta. De asemenea simbolizeaza victoria spiritului asupra materiei, initierea, de unde culoarea verde a Graalului.
La primele trei trepte nu se face apel la simbolisitca tuturor culorilor. Ea a retinut negrul Camerei de Chibzuinta, al legaturii de la ochi, al pamantului, al pavajului mozaicat, albul sorturilor, manusilor, al pavajului mozaicat, albastrul sau rosul tapetelor si al sorturilor Maestrilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu