"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

duminică, 2 mai 2010

CABALA

Nu era totul piedut in Evul Mediu. Se produsese o transformare, care mai intai, a povocat o miscare intelectuala de cel mai inalt interes.
In vreme de disputele dogmaitice devizau societatea, mintile cele mai luminate au trecut la studiul stiintific al problemelor religioase. S-a ajuns astfel si la studiul metafizicii religioase a evreilor. Ei credeau ca mostenesc, inca de la Moise, o doctrina secreta care pentru ei era insasi traditia, numita in ebraica Qabbalah. In realitate, erau conceptii provenite in cea mai mare parte din gnosticismul alexandrin si deci preluate din patrimoniul initierilor antice. Qabbalah pune in evidenta astfel concordanta fundamentala a tuturor religiilor. 
Consecinta practica a acestor reverii mistice a fost ideea unei filosofii care sa-i reuneasca pe adeptii tuturor cultelor fara discriminari si fara a-i obliga sa-si  renege propria credinta.
Datorita unor ganditori de forta animati de aceasta idee si care isi dedicau intreaga energie pentru speculatii pe aceasta tema, a aparut o tensiune aparte in climatul spiritual al veacului al XVII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu