"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

luni, 21 decembrie 2009

Marele Arhitect al Universului

Adunarea Generala a Marelui Orinet dezbatuse frecvent primul articol al Constitutiei sale. In 1876, s-a recunoscut ca francmasoneria trebuie sa se abtina de la orice sustinere dogmatica. Consultatea asupra mentinerii paragrafului ce prevedea ca francmasoneria are drept principiu existenta lui Dumnezeu si nemurirea sufletului, lojile si-au mandatat delegatii sa voteze suprimarea acestui text ce nu-si mai gasea locul. Conventul din 1877 a modificat astfel Constitutia.
Aceasta hotarare a dus la abandonarea formulei "Intru gloria Marelui Arhitect al Universului" care, prin traditie, constituia antetul tuturor documentelor mosonice.
Unele ateliere au incercat, ulterior, sa sustina ca votul din 1877 nu implica neaparat aceasta renuntare. Dogma trebuia, desigur, inlaturata, insa o formula prin esenta simbolica nu trebuia sa supere pe nimeni pentru ca lasa fiecaruia libertatea de a o interpreta potrivit convingerilor sale personale.
O adunare care nu dispune insa decat cateva zile pentru a se pronunta asupra unui mare numar de probleme nu poate avea nici atentia, nici competenta cuvenite. Limbajul simbolic al masoneriei a ramas, prin urmare, mutilat.
In strainatate, textul a dat motiv pentru ruperea relatiilor cu Marele Orient al Frantei. Marea Loja a Angliei s-a lasat calauzita, poate, si de mai vechile sale resentimente, fata de o putere care, la un moment dat, i-a eclipsat prestigiul . In plus, asemeni masoneriei suedeze, ea nu vedea cu ochi buni propaganda republicana a masonilor francezi. Cat priveste Marile Loji din SUA, atitudinea lor pare sa fi fost dictata de sentimentele adanc religioase , dar si de animoziltatile impotriva unei obediente care dorise sa le impuna admiterea barbatilor de culoare. - Firesc, cercurile clerice n-au pierdut aceasta ocazie pentru a denunta ateizmul francmasoneriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu