"LICHT, MEHR LICHT.." - Johann Wolfgang Goethe
"Iluminarea este sfârsitul suferintei." - Buddha

Deoarece din suflet forma trupului se ia,
Si sufletul e forma ce trupul isi formeaza

luni, 28 decembrie 2009

Cele Trei Virtuti

Masonii actioneaza pe baza vitrutilor, dintre care cele mai importante sunt credinta, speranta si compasiunea. Invataturile masonice despre aceasta incep la prima ceremonie de initiere a unui condidat, prin Ritualul Lipsei. In decursul lecturii rituale, el afla despre scara lui Iacov si cele trei trepte ale ei: "cea mai importanta etapa este compasiunea; deoarece credinta se pierde  din ochi, speranta se sfarseste prin realizare, insa compasiunea se intinde dincolo de mormant, prin taramurile fara margini ale eternitatii".

Pentru un initiat, crednta este sinonima cu increderea, mai ales in Divinitate. Credinta care "se pierde din ochi" se refera la faptul ca acesta nu este vazuta, totusi poate fi demonstrata. Odata ce un individ si-a statornicit credinta in Divinitate, el dobandeste speranta, care in scenariul acesta este o extensie a harului divin, un dar pe care fratii il ofera in mod liber tuturor celor aflati la ananghie. Masonii cred cu fermitate in aceste virtuti si in practicarea lor pentru atingerea unui standard moral superior.
Una dintre cerintele principare pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a se alatura francmasonilor este credinta intr-o Fiinta Suprema si in nemurirea sufletului. Termenul "Fiinta Suprema" se refera la Divinitate si, intrucat masoneria nu este o secta si primeste cu brate deschise persoane din toate religiile, fiecare mason poate sa venereze alta Fiinta Suprema. Sintagma utilizata cel mai frecvent in Fratie este Marele Arhitect al Universuui. Ateii sunt singurele persoane neeligibile de a se alatura Ordinului.
Masoneria nu este o religie si nu ofera mantuire, dar membrii sai au credinta. Una dintre regulile absolute ale ordinului este ca fratii nu pot discuta nu pot discuta niciodata problemele religioase sau politice in loja. Masonii considera ca modul in care individul opteaza sa-si manifeste credinta este intim si facut de bunavoie. Ei ii incurajeaza in acest sens pe membrii Fratiei, insa nu intervin in actiunile lor religioase. In fiecare loja exista o Carte a Legii Sfinte; in SUA, Franta, Romania, Italia, si in celelalte tari crestine, de exemplu, acesta este de obicei Biblia, totusi poate varia in functie de membrii lojii. In timpul riturilor de initiere, o persoana poate alege ca pe altar sau pe masa sa fie deskisa orice carte sfanta doreste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu